Kas Plek - Pitches Revue Roemrijk Rooi

Revue Roemrijk Rooi

Zondag 18 augustus om 14.30 zullen in de ontmoetingsplek enkele pitches plaatsvinden van de Revue Roemrijk Rooi. Enkele spelers zullen hun type kort neerzetten in een schets. De regisseur zal aanwijzingen, opmerkingen en feedback geven op de types, het geheel wordt gezien als een extra repetitie.

Een geëmigreerd Roois echtpaar komt na een 50-tal jaren terug in hun geliefde Rooi en denken daar nog het Rooi van hun tijd aan te treffen. Rooi is echter veranderd, daar komen ze wel achter.

Het is vooral een stuk vol met humor en muziek.

Roemrijk Rooi is een project dat is opgezet door Rooienaar Nico van de Wetering. De dialectzanger begon zijn project een paar jaar geleden. In 2011 verscheen het eerste deel van de trilogie. De toen 104-jarige Marinus van den Berk ontving het eerste exemplaar van het boek Roemrijk Rooi. Het boek staat vol met gedichten en teksten van liedjes over het dorp. De oudste teksten dateren uit het einde van de negentiende eeuw. In het boek ook veel foto’s. Voor de oudste inwoner van Sint-Oedenrode was het boek een feest der herkenning.

Het vastleggen van de geschiedenis van Sint-Oedenrode, haar inwoners, de dorpsverhalen en de anekdotes ging verder. Er kwam een dubbel-cd met 35 liedjes. Vijftien liedjes die werden overgenomen van bestaande geluidsdragers en twintig liedjes die voor het eerst werden vastgelegd.

Een bijzondere cd met daarop een overzicht van gebeurtenissen uit de Rooise geschiedenis van de afgelopen eeuw. Liedjes over de roofmoord in de melkfabriek, het Stedenspel en de intocht van Indiëgangers. De cd Roemrijk Rooi bevat ook een muzikale bewerking van het lied ‘De vierde klas’ door de zusjes Van de Biggelaar. Boskantenaar Tonnie Heijmans ontving in november 2011 het eerste exemplaar van de cd Roemrijk Rooi. Boek en cd waren razend populair. Na de eerste twee delen van Roemrijk Rooi nu het laatste gedeelte van deze trilogie; de Roemrijk Rooi Revue.

Een revue waar nu hard aan geschreven wordt door een aantal Rooise tekstschrijvers. Herkenbare gebouwen en situaties in Rooi vormen de basis. De schrijvers willen dat de lach de boventoon voert in de Roemrijk Rooi Revue. Er is uiteraard aandacht voor het verleden, maar zeker ook voor het heden.

Centraal staat een echtpaar dat in de jaren zestig emigreerde van Rooi naar Canada. Een halve eeuw later staan ze weer voor het eerst in hun oude woonplaats. Maar het is eigenlijk helemaal hun Rooi niet meer. Het gemeentehuis is geen gemeentehuis meer, het postkantoor geen postkantoor. Gelukkig is niet alles anders geworden. Humor, heden en verleden van Rooi, zang en dans vormen de ingrediënten van de Roemrijk Rooi Revue.

De Roemrijk Rooi Revue is te zien op 1, 2 en 3 november in Mariendael. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Kaartjes voor de revue kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij de VVV en Mariendael.


Kunst in Ontwikkeling overzicht