Kunst & Water

Beelden in Beeld

De kroon op een avontuurlijke kunstwandelroute langs de Dommel. De kroon op een vloeiende samenwerking tussen De Kunststichting Sint-Oedenrode en Waterschap de Dommel. De uitkijktoren van Lucas Lenglet langs (kunst)route 'ommetje 4', Waterschap Koppelkes.

September 2011. De officiële opening tijdens de Rooise Waterdag. Het doorknippen van het lintje markeerde de feestelijke onthulling. Prominenten uit het Rooise en omstreken mochten zich de eerste gasten van de uitkijktoren noemen. De toren groeide nog groter dan dat hij al was. Trots.

Daar stond hij dan... In harmonie met de natuur. Beklommen. Begrepen.

Het omringende landschap heeft de toren als vanzelf opgenomen. De toren is groot. Desondanks gaat hij volledig op in zijn omgeving. Dit is te danken aan zijn constructie. De luchtigheid en het 'rond-door-recht' lijnenspel zorgen voor een unieke kijkervaring. De overweldigende hoogte wordt begrepen doordat je de bouwwijze kunt doorzien. Voelen. De vlammende, bruine roestkleurlaag op het cortenstaal brengt de toren tot leven. Net als de natuur om hem heen. Maar laat hem ook léven. Deze beschermende oxidelaag wordt door het staal zelf gevormd als reactie op weer en wind. Hij past zichzelf aan aan zijn omgeving. Net als de natuur om hem heen. Schilderen is dus niet nodig. De toren hoeft geen jasje aan. Hij kan zichzelf blootgeven. Welbehagen.

De toren bleek toch nog kwetsbaar te zijn. Natuurgeweld uit onverwachte hoek. Opinies. Zorgen. De toren kon zelf niet spreken. Alles uitleggen. Verduidelijken. Dus anderen spraken voor hem. Beslisten dat het anders moest. Een vloedgolf aan emoties. Verdriet.

Daar stond hij dan... In dissonant met de natuur. Onbeklommen. Onbegrepen. Geïsoleerd. Eenzaam.

Uitkijktoren Kunststichting Sint-Oedenrode Lucas Lenglet

Achter de schermen werd overlegd. Vol overgave aan een oplossing gewerkt. Alle zeilen werden bijgezet om de toren in rustiger vaarwater te brengen. Hulp werd ingeroepen. Lenglet kwam en nam zijn geesteskind wederom ter hand. Bracht de nodige troost in woelige tijden. Berusting.

Zwevend boven het Rooise cultuurlandschap. Dat kenmerkt het staan op het 9 meter hoge platform. Een stukje natuurschoon in een nieuw perspectief ervaren. Gecomplementeerd door een interessante blik over de bassins van de waterzuiveringsinstallatie. Kunst en water stimuleren de verbeelding. Dit levert verrassende onthullingen langs de Dommel op. Openbaring.

 


Columnoverzicht