Schrijdende Danseres met Tamboerijn

Beelden in Beeld

Al ruim 30 jaar schrijdt een danseres met tamboerijn door Nederland. Ze is in Zwolle gesignaleerd. En in Utrecht. Sinds 20 jaar is ze ook in Sint-Oedenrode. Neergestreken op de Markt. Recht voor de ingang van de bibliotheek. Heeft u haar wel eens gezien? Haar aandachtig bekeken?

Nee. Ze is geen echte vrouw. Ze is een beeld in brons. Haar dans is dus ook niet letterlijk. Gerenommeerd beeldhoudster Fioen Blaisse verwijst naar haar beeld als “het is niet de vervulling maar de belofte van de dans”. De gedachtegang van Blaisse en de locatie van het beeld vormen een perfecte synergie. Op het marktplein van ons middeleeuwse dorp hebben al eeuwenlang activiteiten plaatsgevonden. Een van de kernen van de nog altijd bloeiende folklore van Sint-Oedenrode. Markten. Feesten met dans en muziek. De Schrijdende Danseres met Tamboerijn herinnert niet alleen aan de troubadours van weleer, maar verwijst ook naar de muzikanten van vandaag. Het marktplein. Een plek van samenkomst en activiteit. Een plek die alle Rooienaren met elkaar verbindt. Een plek die heden en verleden laat samenkomen. Een plek die toekomst biedt.

Blaisse haalde haar inspiratie uit Tunesië waar zij vrouwen een dans zag uitvoeren op de traditionele muzieksoort Malouf. Deze wordt vormgegeven door kleine orkestjes met onder andere citers, mandolines, violen, fluiten én tamboerijnen. De vrouwen droegen een doek om de buik, vastgeknoopt op de heupen. De tamboerijn wordt vastgehouden ter hoogte van de schouder. Kijkend naar het beeld. Een been opgetild. Schouders naar achteren. Een moment van stilstand voordat het ritme wordt hervat. De belofte dat de dans verdergaat.

Schrijdende Danseres met Tamboerijn Kunstcolumn Beelden in Beeld Kunststichting Sint-Oedenrode

In beweging brengen. Dat kan dit beeld te allen tijden. Letterlijk en figuurlijk. Middels de beleving van de aanschouwer, maar ook door gebeurtenissen die zich rond haar aanwezigheid ontvouwen. Malouf laat zich vertalen in termen als bekend en traditioneel. De Markt in Sint-Oedenrode ook. Een locatie waarop van elke Rooienaar voetstappen staan. Een locatie waar oude Rooise tradities voortleven en nieuwe zich ontwikkelen.

Muziek weerklinkt. Niet letterlijk, maar in de geest. Mijmerend komt de ziel van de aanschouwer in beweging. Nu het lichaam nog.

 


Columnoverzicht