Bakkie Troost

Beelden in Beeld

Waar zou je aan kunnen denken bij ‘een rustpunt in een parklandschap’? Een kopje koffie! “Even opwarmen na een heerlijke wandeling. Dat heb ik wel verdiend.” Een kunstenaar neemt dat niet zo letterlijk. Klaas Gubbels zag de gelegenheid om dat kopje koffie eens uit zijn verband te trekken. In 1997 vond de Ketel van Sint-Oedenrode voet aan de grond in park Kienehoef.

“Ik gebruik de koffiepot om iets te maken. Misschien misbruik ik hem wel. Als een misdadiger sla ik toe. (...).” Aldus Gubbels. Hij kan het weten. 1001 heeft hij er al gemaakt. In verschillende materialen en technieken. Schilderkunst, metaal, grafiek, houtsnede, fotografie, objet trouvé, wandschildering, litho, collage, glas. Iedere koffiepot heeft een eigen gezicht. Opgeblazen of verkleind. Realistisch weergegeven of vervormd. Van in schreeuwerige kleuren tot zwart/wit. Blij verbeeld of verdrietig. Hooghartig of bescheiden. Alsof Gubbels’ gemoedstoestand ten tijde van creatie erin wordt weergegeven.

Bij koffie is dat net zo. Nu heb ik zin in… café au lait, café crème, caffè espresso coretto, caffè espresso macchiato, caffè latte, cappuccino, doppio, espresso classico, espresso lungo, ristretto, … Of wil ik een variant met alcohol? Of een ijskoffie? Nee. Die laatste nu zeker niet. 1001 smaken voor 1001 mensen.

Gubbels zou kunnen zeggen “ga terug naar de basis”. Ervaar koffie in zijn puurste vorm, zonder al die poespas. Ontdek in eenvoud complexiteit. Dit is precies de reden dat één enkel kunstwerk wel 1001 verschillende mensen kan aanspreken. Door zijn vorm. De eenvoud van Gubbels’ koffiepot stelt zich open voor vele interpretaties. Ieder kan de vorm naar eigen smaak inkleuren. Zo krijgt de vorm een identiteit.

De vorm van de Ketel van Sint-Oedenrode is ontstaan uit cortenstaal. Een materiaal dat meegroeit met de weersomstandigheden. De roestlaag is geen slijtage, maar biedt juist bescherming. Dit zorgt ervoor dat het beeld de tand des tijds doorstaat. De kunst van kunst is het vermogen altijd actueel te kunnen zijn. Zijn strekking uit te dragen. De Ketel van Sint-Oedenrode is opvallend groot, maar één met het park. Het tuitje is naar boven gericht. Twee grote oren. Oplettendheid straalt hij uit. 

Ketel van Sint-Oedenrode Kunstcolumn Beelden in Beeld Kunststichting Sint-Oedenrode

De koffiepot van Gubbels is geduldig. Door weer en wind. Ondanks al zijn grootsheid prolongeert hij in stilte zijn boodschap. Als baken in park Kienehoef straalt hij de vanzelfsprekendheid uit van een kopje tijdens een rustpunt in het park. De voorbereide bezoeker heeft de thermosfles in de tas. De spontane voorbijganger komt van een koude kermis thuis.

De Helden van Kien ligt eindelijk aan de overkant. De Ketel van Sint-Oedenrode slaakt onzichtbaar een zucht van verlichting. Eindelijk. Heerlijk om binnen een lekker kopje koffie te drinken. Als troost voor de kou. Maar welke van die 1001 smaken? Het zal Gubbels’ koffiepot om het even zijn. Hij biedt de vorm. De inhoud is ieders eigen keuze.

 


Columnoverzicht