Ahrend, Meierijstad en KS werken samen.

Vandaag hebben Ahrend, Meierijstad en Kunststichting Sint-Oedenrode een overeenkomst getekend bij Ahrend voor gezamenlijke realisatie van de het Duizendjarige Woud. Met kunstwerken worden het Ommetje Rijsingen met het Observatorium (Frank Havermans, 2009) en de Uitkijktoren (Lucas Lenglet, 2011) en de Kasteellaan nogmaals met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een prachtig lange wandelroute omgeven door diverse kunstwerken tussen de Boskantseweg - via Rijsingen - en de Kienehoef. Door de ondertekening van de overeenkomst kan de Kunststichting met de uitvoering beginnen van het projectonderdeel Landschap van Allure, het zogenaamde “Duizendjarig Woud”.

De Kunststichting Sint-Oedenrode zet zich al jaren in om het Rooise landschap met kunst te verbinden en wandelpaden aan elkaar te knopen zodat wandelaars op een bijzondere en toegankelijke manier kennis kunnen nemen van het prachtige landschap. De realisatie van het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van diverse organisaties, waaronder het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc), Brabant C, Provincie Noord Brabant.

Moerasbos en klimaatbestendige aanplant. In het Duizendjarig Woud staan bomen die minstens duizend jaar oud kunnen worden. Het is een bos van bomen die in vier leeftijdsklassen en verschillende variaties worden aangeplant, en die bestand zijn tegen klimaatveranderingen en die optimaal gedijen in het dynamische milieu van de Dommel, met zijn regelmatige overstromingen. Het is niet alleen een betoverend moerasbos dat de Dommel siert, maar het is ook een educatief voorbeeld van klimaatbestendige aanplant. De bomen krijgen een volle groene ondergroei die door het jaar heen voortdurend verandert. Deze nieuwe biotoop zal de flora en de fauna langs de Dommel versterken.

Historie Op het terrein, tegenover de toegang naar Slotje Henkenshage, van Ahrend, heeft de toegang naar het Slotje Lochtenburg gelegen. De historische toegang tot de Kasteellaan (richting Kasteel Henkenshage) wordt in de ontwikkeling van het kunstproject Duizendjarig Woud opgenomen, waarbij de behorende historische elementen zoals de leeuwen op deze locatie worden teruggebracht.

Vakmanschap De opdrachtgever werkt met professionals die hun sporen hebben verdiend in de vormgeving en verbijzondering van de openbare ruimte. Bijvoorbeeld met Floris Alkemade, sinds kort de nieuwe Rijksbouwmeester, woonachtig in Sint-Oedenrode alwaar hij zijn buro FAA heeft. Hij is betrokken bij het IABR projectatelier Brabantstad, is professor in Gent en heeft een lectoraat bij de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Bedenker van het Duizendjarig Woud is landschapsarchitect Paul Roncken. Hij is onder meer docent aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Landschap en Design. Roncken is tevens auteur van het Raamwerk kunst A50, met onder meer de NAR route waarvoor de NAR toolkit is ontwikkeld.

 


Terug naar het overzicht