Realisatie unieke Boomkalender in Streekpark Kienehoef

Op dinsdag 6 maart ondertekenden Streekpark Kienehoef en Kunststichting Sint-Oedenrode een overeenkomst voor gezamenlijke realisatie van een Boomkalender. Deze boomkalender wordt niet alleen een natuurlijk omgevingskunstwerk; het zal ook dienstdoen als ontmoetingsplek en intiem buitentheater. Door dit multifunctioneel gebruik wordt de beleving en de informatievoorziening van het kunstwerk aanzienlijk vergroot. De Boomkalender zal op grondgebied van de gemeente Sint-Oedenrode gerealiseerd worden, maar komt in beheer van de Helden van Kien.

 

De Kienehoef was in het verleden een belangrijke trekpleister voor mensen uit Sint-Oedenrode en ver daarbuiten. De ondernemers van de Helden van Kien willen het park weer de allure te geven die het destijds ook had. Vanuit het park wordt onder andere een aansluiting gemaakt op een netwerk van wandelpaden. Zo verbindt de Boomkalender het Ommetje Rijsingenmet het Observatorium (Frank Havermans, 2009) en de Uitkijktoren (Lucas Lenglet, 2011) bij de rioolwaterzuivering met elkaar. Hierdoor ontstaat een prachtig lange wandelroute omgeven door diverse kunstwerken tussen de Boskantseweg - via Rijsingen - en de Kienehoef in een omgeving met belangrijke natuurhistorische waarde. De wandelpaden vergroten de belevingsstructuur binnen het Duizendjarig Woud.

 

Duizendjarig Woud

Het Duizendjarig Woud - gelegen aan ‘Het Wandelpad’ en het laatste project uit het Slotjesproject - is een belevingsproject. Een kunstzinnige toevoeging aan de natuur die het landschap versterkt en waarmee het wandelen door stad en ommeland van Sint-Oedenrode en langs de Dommel een intensievere beleving wordt. Het thema ‘duizendjarig’ geeft aanleiding om via dat verre verleden na te denken over een (verre) toekomst en te benadrukken dat geschiedenis, natuur, religie en schoonheid een eeuwigheidswaarde hebben. Het pad slingert langs en over de Dommel en door Het Groene Woud naar kasteel Stapelen in Boxtel.


Terug naar het overzicht